"ΟΙ ΑΙΓΕΣ ΤΗΣ ΑΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΣΠΙΡΟΥΝΙΑ"


(ταξιδιωτικό μυθιστόρημα - ευθυμογράφημα)

Συγγραφέας: Σφακιανάκης Κώστας

Χρονολογία Έκδοσης: 2011
Αριθμός Σελίδων: 197
Εκδοτικός οίκος: Αυτοέκδοση


Εισαγωγή:
Η συγγραφή αυτού του κειμένου ξεκίνησε στα τέλη του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2009. Πολλά γεγονότα που εξιστορούνται αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα εκείνων των ετών και πολλά άλλα που εικάζονται ή προβλέπονται σε κάποια σημεία του, μέσα σε δυο χρόνια γίνανε πραγματικότητα ανέλπιστα. Η κολοσσιαίου μεγέθους κοινωνικοπολιτικοοικονομική «σφαλιάρα» που φάγαμε το «σωτήριο έτος» 2010 αποσυντόνισε τον μποέμικο βηματισμό του Έθνους
μετατρέποντας το σε τρεχαλητό τύπου «Τσάρλι Τσάπλιν». Οι Έλληνες μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα αλλάξουν τόσο πολύ σε ανθρωπολογικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά από τα νεύρα, την ανέχεια, και την μιντιακή κονιορτοποίηση ,που θα είναι χρήσιμο να διαβάζουν ένα κείμενο που θα τους θυμίζει πως ήταν πριν. Αυτός είναι και ο σκοπός αυτού του πνευματικού κατεβατού που εμπεριέχει μια ιστορία που ίσως βγάζει νόημα, κάποιους νοητικούς ακροβατισμούς που ίσως να μην βγάζουν νόημα, και κάποιες λακκούβες προβληματισμού τόσο ρηχές που δεν προβληματίζουν καθόλου. Το μόνο σίγουρο και πρακτικά χρήσιμο είναι οι ταξιδιωτικές πληροφορίες .Η ιστορία εν ολίγοις έχει ως εξής:
«Ένα ζευγάρι ανυποψίαστων αμερικανίδων φοιτητριών -που δεν φαντάζεται τι τις περιμένει- έρχεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει σε κάποιο πανεπιστημιακό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την περιήγησή τους με ένα αντίστοιχο ζευγάρι Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιακής επικράτειας προς άγρα πληροφοριών και εντυπώσεων που καταγράφονται.
Πέρα από τις ομορφιές και τα ευτράπελα της Ελληνικής πραγματικότητας, που ενίοτε προκαλούν
νεύρα ή και γέλιο, τα δύο ζευγάρια έχουν πρώτα απ’ όλα να συνέλθουν από το πολιτιστικό σοκ που τους προκαλεί η συνάντησή τους, αλλά και να αντιμετωπίσουν εχθρούς και εμπόδια στην ταξιδιωτική τους περιήγηση, καθώς και κάποιους αναπάντεχους έρωτες.
Στο τέλος θα καταφέρουν κατά πολύ να γεφυρώσουν το αντιληπτικό χάσμα που τους χωρίζει
παραμερίζοντας προκαταλήψεις και κατανοώντας ο ένας τον άλλο σε ικανοποιητικό βαθμό».
Όσο για τον τίτλο, θα αναφέρω επιγραμματικά ότι κατά τους αρχαίους κάτοικους της αιγιακής
επικράτειας, «αίγες της αλός» ονομάζονταν τα κύματα, και ίσως και η λέξη Αιγαίο να έχει αυτήν την ρίζα γέννησης μια και είναι ένα αέναα κινούμενο πέλαγος από ανέμους.
Εν κατακλείδι θα είναι κέρδος για μένα το να ψυχαγωγηθούν ή και να προβληματιστούν, όσο το
δυνατό περισσότεροι αναγνώστες.

Με εκτίμηση
Κώστας Σφακιανάκης
e-mail : sfakiank@gmail.com

Εγγράψου για να παραλαμβάνεις δωρεάν e-book!